LetsGoDigital - CES 2003 - Show Report - Pentax Optio S krijgt zijn debuut tijdens de CES 2003 show
Pentax Optio S krijgt zijn debuut tijdens de CES 2003 show
Pentax is befaamd als producent van camera's die alle verwachtingen overstijgen. De kleinste, de lichtste camera, Pentax staat garant voor het afleveren van innovatieve technologie op de markt. De OptioS is door Pentax ontwikkeld als een all-round camera. Hij kan door iedereen en overal gebruikt worden, opnemen van beeld en geluid is mogelijk. De OptioS is een echte trendsetter voor de nieuwe generatie digitale camera's. Het is een combinatie van ultra-compacte afmetingen, een reeks indrukwekkende eigenschappen en een zeer trendy design.
De OptioS is zo compact dat hij bijna overal in past. Dit ontwerp is zodanig ontwikkeld dat er geen afbreuk gedaan wordt aan de kwaliteit en de prestaties. De Pentax OptioS is slechts 83 mm breed, 52 mm hoog en 20 mm dik en met een gewicht van slechts 98g (zonder batterij) kan u het overal mee naartoe nemen.
In een gewone situatie is de minimum afmeting van de lenscilinder afhankelijk van het retraktatiemechanisme omdat de lenselementen op dezelfde optische as moeten blijven met behoud van een bepaalde afstand tussen de lenselementen. Pentax is erin geslaagd om een heel nieuw systeem te ontwikkelen waardoor er meer plaats gecreëerd is. De lenselementen worden in 2 niveaus geplaatst waardoor de centrale lensgroep kan afwijken van de optische as. Pentax heeft dit innovatieve systeem "TBD" genoemd. In combinatie met een vernieuwd optisch design werd de diepte van de camera tot 55% gereduceerd in vergelijking met de Optio RS reeks. Een nieuwe MCM (Multi Chip Mode) in de printplaat vermindert het volume tot 57%.
Dankzij de aluminium body heeft de OptioS een trendy look en is hij een echte lichtgewicht. Bij zo'n compacte body is het een uitdaging om de functionaliteit te behouden en Pentax is daar met succes in geslaagd door de bedieningsknoppen op een heel doordachte manier te plaatsen. De OptioS is de eerste digitale camera die voorzien is van een SMC Pentax objectief. Dit type objectief is befaamd door zijn hoge kwaliteit. Ondanks de compacte afmetingen is het 3x zoomobjectief (gelijk aan 35-105 mm in kleinbeeld) opgebouwd uit 6 elementen in 5 groepen inclusief 2 asferische lenselementen. Daarnaast is de OptioS ook uitgerust met een 2 x digitale zoom wat het totale zoombereik op 6 x brengt. De autofocus werkt zeer efficiënt dankzij een uitgekiende plaatsing van de ontspanknop. De beeldkwaliteit wordt gewaarborgd door geavanceerde beeldverwerkings techniek en het gebruik van primaire kleurenfilters voor een natuurlijke weergave en levendige kleuren. Dankzij het nieuw ontwikkelde beeldverwerkingscircuit en herziene algoritmes in de firmware is de OptioS snel en eenvoudig in gebruik. De keuze uit de verschillende opnamefuncties. (programma, portret, nacht, film, panorama, 3D, digitale filters en personal functions) is heel eenvoudig via een on-screen weergave. De meest gebruikte toetsen staan apart geplaatst en het deleten en vergroten van opnames is sneller gemaakt.
Via de Picture functie kan de gebruiker een keuze maken uit een 7-tal handige functies, zoals landschap, bloemen, portret, zelfportret, surf en sneeuw, herfstkleur en zonsondergang. De OptioS kan ook gebruikt worden als dictafoon of AVI-formaat filmpjes maken tot 30sec met geluid in een resolutie van 320x240 en 15 fps. De camera wordt simpelweg aangesloten via een USB interface, maar kan ook worden aangesloten via een video kabel om de opnamen op een televisie te bekijken.
Overige kenmerken van de nieuwe Optio camera zijn een 1.6" LCD display, een optische zoeker, zelfontspanner, macro opnamen mogelijk vanaf slechts 6cm afstand, handmatige scherpstelling, spot AF of 7-punt Autofocus, een uitgebreide witbalans, histogram display en een ISO waarde instelling die loopt van 50 tot en met 200 ISO. De OptioS kan de belichting compenseren over een bereik van -/+ 2EV in 1/3 EV nauwkeurig. De opnamen worden opgeslagen in het 11MB intern geheugen, maar door de aanwezigheid van een Secure Digital of MultiMedia geheugenslot kan deze opslagcapaciteit ruimschoots worden uitgebreid. De nieuwe aanwinst van Pentax ondersteunt DPOF en Exif 2.2.
CES 2003 CES 2004 CES 2005 CES 2006 CES Show LetsGoDigital